Mindent a BIKE WITH BABY Programról


A program

Sziasztok! Bálint Katica vagyok, a BIKE WITH BABY kitalálója és első, sokáig egyetlen oktatója!
A BWB óra 2013 január 10-én debütált az Óbuda Gildában, ahol már korábban is tartottam spinning órákat. A BIKE WITH BABY egy olyan, Magyarországon egyedülálló mozgásforma kisbabás, kisgyermekes és várandós anyukák számára, ahol az édesanya egy indoor kerékpáron teker, miközben a babája biztonságban nézelődhet vagy alhat a hátán. A szoros testkontaktus előnyeit hosszan ecsetelhetnénk, itt most legyen elég annyi, hogy segíti a kötődést, nyugodtabb baba, ezáltal nyugodtabb mama is lesz az "eredmény". Egész hormonműködésünk a baba jelenlétéhez igazodik ilyenkor, az oxytocin nevű "szeretethormonból" a normális többszöröse termelődik, ezzel elősegítve a kötődést és többek között a szoptatós anyák tejtermelését is.

A módszer nem titkoltan a spinning(R) elemeire épít - hiszen spinning(R) instruktor találta ki -, de nem azonos azzal! A két elnevezést jogvédelmi okokból sem keverhetjük, ill. a BIKE WITH BABY mozgáselemei a "batyunknak" köszönhetően megváltozott súlypont függvényében is módosultak. Az egészet pedig az teszi speciálissá, hogy nem egy, hanem két ember igényeire, sőt mi több, szimbiózisára kell figyelnünk óratartás közben!

A BIKE WITH BABY óra működtetése két képesítést is megkövetel:

egy BWB oktatói és egy hordozási tanácsadói végzettséget. A képesítéssel rendelkező babahordozási tanácsadó szükség szerint segíti az édesanyákat a baba hátra kerülésében (amennyiben egyedül nem tudja vagy nem szeretné hátratenni), a baba elalvása esetén segít a feje rögzítésében, az óra végén szükség szerint a hátról való lesegítésben és bármilyen olyan esetben amikor a szülőnek segítségre van szüksége.

A BIKE WITH BABY egy olyan óratípus, amelynek újdonsága miatt az anyai testre gyakorolt hosszútávú hatásairól még nincsenek ismereteink, de rövidtávú terveink között szerepel az ehhez megfelelő szakmai háttér megkeresése és érdeklődésének felkeltése az ismeretlen terület iránt. Fontos azonban, hogy az órán jelenlévő oktató és babahordozási tanácsadó is tisztában van az emberi anatómiával és a mozgásformák helyes kivitelezésével illetve a hordozás (baba- és anya-) testre gyakorolt hatásaival, és minden esetben segítenek ezt az anyának kivitelezni.

Az óratípus célja

az, hogy a mama és a baba együtt lehessenek, ne kelljen egymást nélkülözniük, miközben az anya közösségbe megy és mozog, zenét hallgat és feltöltődik.

A célokban és szempontokban tehát hatalmas különbség van az összes többi indoor kerékpáros órához képest; az élettani hatásokat (mint zsírégetés, alapállóképesség megszerzése, fejlesztése) kvázi már csak "bónuszba" kapjuk.

Az ötlet

abból alakult, hogy több év országúti és pályakerékpárral való versenyzés után, spinning instruktorként, babával a hasamban is tartottam órákat a betöltött 6. hónapig - természetesen az órák színvonala mellett szem előtt tartva a baba és a saját egészségemet egyaránt. Első kisfiamat 10 napos korától - fokozatosan növelve az időtartamot - hordoztam, második kisfiamat pedig szintén másfél hetes korától kb kétéves koráig, alkalmanként még ma is hordozom/hordozzuk (januárban múlt 2 éves).

Az órák intenzitása

Légzéskontrollal és a spinningben használt érzékelt erőkifejtés technikájával segít az oktató az edzés intenzitását a zsíranyagcsere-alapállóképességi zónában tartani.

Azokban a termekben, ahol a napijeggyel vagy bérlettel igénybe vehető a pulzusmérő óra, ott százalékos értékben kifejezve 60 és 75% között tartjuk az intenzitást. Ennél följebb nem megyünk, hiszen számolnunk kell a hátunkon lévő plusz súllyal, aki ráadásul hőt is termel velünk kölcsönhatásban. A 60% alá pedig csak kivételes esetekben megyünk, ha az anya nincs hozzászokva a babája súlyához (nem rendszeresen hordoz), vagy súlytöbblete ezt indokolja.

Várandós anyáknál is hasonló intenzitáson zajlik az edzés, de itt ehhez még a pulzus maximum értékét 140-145 BPM-ben megszabjuk.

A BIKE WITH BABY Program kezdete óta folyamatosan figyelemmel kísértük az anyák és a babák mozgását, testtartását, biztonságát és visszajelzéseiket. Ennek alapján alakítottuk ki jelenlegi álláspontunkat a használható hordozóeszközökkel kapcsolatban.

A hordozási tanácsadó minden első órára érkező anyával egyénileg konzultálva, a körülményeket figyelembe véve beszéli meg az órán érvényes biztonsági szabályokat. Ezt az anya köteles betartani a saját és gyermeke biztonsága érdekében. Amennyiben erre nem hajlandó, megtagadható tőle az órán való részvétel. A BWB programban használható minden olyan hordozóeszköz, amely háti hordozásra alkalmas, és az indoor kerékpáron biztonsággal használható (részletesen ld a GYIK menüpontban). Ezt minden esetben a hordozási tanácsadó bírálja el. Előnyben részesítjük a szövött kendővel való hordozást, de ezt nem erőltetjük a szülőre, amennyiben ő már más (alkalmas) hordozóeszköz használatában gyakorlott.

Ha az anyuka hordozóeszköz nélkül érkezik, akkor a BWB program készletéből a hordozási tanácsadó választ számukra megfelelő eszközt, az egyéni igényeik alapján.

Várandós kismamák számára a hordozási tanácsadók a 34-35. héttől tudnak javasolni olyan ún. "pocakkötést" , amely a has súlyának jelentős részét a kendő szárainak irányában elvezeti és szétoszlatja a hátukon, vállukon és csípőjükön, javítva ezzel a kismama közérzetét.


Kizárólagosan és igény szerint szoptatott babával 

is teljes nyugalomal jöhetsz óránkra! Ilyen esetekben még nagyobb körültekintéssel foglalkozunk Veletek, mérsékelt intenzitással és azon belül is csak fokozatosan növekvő terheléssel. Nagy hangsúlyt kap a folyadékpótlás és a megfelelő kötésmód is a tejcsatornák épségének megőrzése érdekében. 

A BIKE WITH BABY program órái 75 (15+60) percesek

azért, hogy még inkább figyelembe tudjuk venni a családok szükségleteit (szoptatás, pelenkázás, hátratétel stb.) Az első 15 percben hordozási tanácsadóink (akik hordozásban tapasztalt anyák is), szükség szerint segítenek a még bizonytalanul kötő, vagy épp teljesen kezdő vendégeknek a baba hátratételében és a biztonságos kötés kivitelezésében. Szintén ez idő alatt történik a kerékpárbeállítások, egyéni igények és alaptudnivalók megbeszélése az oktatóval.

A hordozásban és beállításokban rutinos anyák már ezalatt is az (oktató jelenlétében) felülhetnek a kerékpárra bemelegíteni, de ez még nem az óra aktív része. Az aktív mozgás, mint más óratípusoknál ezen az órán is 60 perc, természetesen magában foglalva az oktató által irányított bemelegítést, nyújtást és levezetést is.

Az órák zenei anyaga

a filmzenéktől kezdve a világzenéken át napjaink popslágereiig terjed.

Érdekes tapasztalatunk az lett az elmúlt évek során, hogy a mély basszus egyáltalán nem zavarja a babákat - nyálcsorgatva képesek aludni még az ilyen alapokkal bíró zenékre is. A rézfúvósok (trombita, kürt stb.) hangjai viszont megijesztették őket, felrezzentek rá, ha ilyen szólt, így a kezdeti próbálkozásokkal, hogy legyen komolyzenei válogatásunk is, hamar felhagytunk.

A gerinc védelme és a prevenció

érdekében annak, aki rendszeresen hordozza babáját, javasoljuk a rendszeres gerinctornát, jógát, pilatest, úszást vagy masszázst - bármi olyat, ami a mélyhátizmokat célzottan erősíti, vagy éppen ami a fáradt hát izmait felfrissíti.

A kerékpározás rengeteg pozitív hatása mellett (keringés, állóképesség fejlesztés, erőfejlesztés, anyagcsere fokozása, kikapcsolódás, mentális felfrissülés, közösségben való sportolás) nem erősíti a gerincet tartó, azaz a has és a mélyhát, felszínes hát izmait.

Ezért a javasolt kiegészítő erősítő-regeneráló mozgásokat javasoljuk minden hordozó szülőnek, függetlenül attól, hogy sportol-e babával a hátán vagy "csak" a mindennapokat élik együtt! :)

BIKE WITH BABY, bikewithbaby@gmail.com, www.facebook.com/BikeWithBaby
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el